Vilvoittava vesi ja runollinen aistikkuus lumoavat islamilaisissa puutarhoissa. Niiden helmenä hohtaa persialainen paratiisipuutarha, jonka historia on solmittu silkkisin solmuin koristeellisiin mattoihin.

Toteuta oma paratiisisi

Paratiisipuutarhan oppeja voit soveltaa myös omalla pihalla. Sinäkin voit saada oman keitaan, joka on paras paikka maan päällä.

Persialaisen paratiisipuutarhan symmetria tyynnyttää levottoman mielen yhtä tehokkaasti nykyaikana kuin yli kaksi tuhatta vuotta sitten.

Vinkit paratiisipuutarhan suunnitteluun

  • Oman paratiisinsa voi rakentaa suljetulle suorakaiteen muotoiselle sisäpihalle tai taloon rajautuvaan kulmaukseen. Sen voi myös rajata erilleen suuremmasta puutarhasta.
  • Seinämiksi sopivat korkeahkot muurit, leikatut pensasaidat tai vapaasti kasvavat aidanteet. Kovia seinustoja voi pehmemtää kasvillisuudella. Tärkeintä on tunne, että olet suojatussa tilassa ja muu maailma sulkeutuu puutarhan ulkopuolelle.
  • Puutarhan keskelle tuleva ruudukko muodostetaan matalilla kanavilla tai vesialtailla. Ne voi myös korvata käytävillä, jotka on pinnoitettu laatoilla, tiilillä, kivillä tai kivimosaiikilla.
  • Käytävien risteymäkohtaan sijoitetaan pieni suihkulähde tai laakea peilimäinen vesiastia. Näin rajattua neljää suorakaidetta voi sitten istuttaa mieltymystensä mukaan.

Paratiisipuutarhan istutukset

  • Jos haluat saada aikaan ´persialaisen maton´, kaiva istutusalueet 30-60 cm alemmalle tasolle kuin muu puutarha. Tue kaivantoje seinämät pystysuoriksi. Istuta matalakasvuisia perennoja ja sipulikukkia sekä runsaasti kukkivia yksivuotisia koristekasveja.
  • Keväällä puutarhassa kukkivat vaikkapa hyasintit ja tulppaanit, kesällä liljat ja unikot. Syksyllä ruudut peittyvät syyskrookuksiin.
  • Upotetut istutusalueet voit korvata myös maanpeitekasvien muodostamilla kuvioilla.Tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi ajuruohot.
  • Vihreämmän vaikutelman aikaansaamiseksi istutusalueille voidaan kylvää nurmi, jonka joukkoon istutetaan keväällä ja syksyllä kukkivia pieniä sipulikasveja.

Keskity puutarhasta nauttimiseen

  • Sitten tarvitaan vielä paikka, jonne istua ihailemaan luomustaan. Siihen sopii esimerkiksi kuisti. Se voi olla myös puutarhan päätyyn laatoitettu alue, jolla on penkki tai matto ja pino tyynyjä.
  • Suotavaa on, että istuimien molemmin puolin kasvaisi varjostavia puita tai katos varjostaisi auringolta. Istuimien viereen voidaan tuoda ruukkukasveja. Syksyksi puutarhaan kannetaan lyhtyjä tai kynttilöitä.

 

Lue lisää paratiisipuutarhojen historiasta, rakenteista, kasveista ja käytöstä oheisesta Viherpihaan kirjoittamastani artikkelista. Nauti myös Katja Hagelstamin juttuun ottamista ihanista valokuvista.

Lähimmät historialliset paratiisipuutarhat löydät Granadasta, Espanjasta. Jos siis suunnittelet lomamatkaa etelän aurinkoon, klikkaa lehden sivuja suuremmaksi ja lue kuvaukset Alhambrasta ja Generalifesta. Ehkä puutarhat sopivat seuraavan Espanjan matkasi retkikohteeksi.

Jaloangervo (Astilbe)
Helpottaakseni tuotteiden valintaa, olen ryhmitellyt  Shopin valikoimaa myös eri tyylejä silmällä pitäen. Romanttiseen tyyliin sopivia ruukkuja ja muita puutarhan sisustuksellisia tuotteita löydät lisää  TÄÄLTÄ.
 

 

Löydä oma puutarhatyylisi! Älä lähde tilaamatta VIP-kirjettäni. Lähetän sinulle ideoita, jotta voit luoda puutarhasta oman paratiisisi!