Keskustelin tässä jokin aika sitten kollegani kanssa vanhan pihan suunnittelusta. Sitä ei monikaan tule ajatelleeksi, kuinka paljon vanha piha vaatii lähtötietojen keräystä ja mittausta sekä säästettävän materiaalin ja kasvillisuuden arviointia.

Usein vanhempien pihojen kanssa aloitetaan soittokierros kuntaan/kaupunkiin ja kerätään kaikki saatavilla oleva tieto rasitteista, pohjapiirustuksista ja ohjeistuksista, mitä saatavilla on.

Välillä lähtötietojen kerääminen on aikamoista salapoliisityötä, kun yhdistelee karttoja menneiltä vuosikymmeniltä, tiirailee käsivaraisia piirustuksia ja vanhoja muistikuvia.

Päälle tulevat omat varmennusmittaukset ja puuttuvien tietojen täydentämiset.

Pihauudistuksissa on todella tärkeää vaalia myös tontilta tai tontille mahdollisesti avautuvia arvokkaita näkymiä, luonnonelementtejä ja jopa tunnelmia.

Kiinnostaisiko sinua tutustua lähemmin lapsiperheen pihauudistukseen?

Tämä kohde ei ollut lähtötiedoiltaan konstikas, mutta laajassa tontissa riitti kyllä tutkittavaa ja mitattavaa. Tärkeää oli päättää jo alkuvaiheessa, mitä kannatti ja mitä saattoi kyseisessä pihassa säilyttää.

Kuvasin puutarhan syksyllä 2014, jolloin sillä oli takanaan yksi kokonainen kasvukausi piharakentamisen valmistuttua. Saamme siis nauttia vielä  hetken ruskan väreistä.

Tutustu suunnittelemaani puutarhaan klikkaamalla TÄSTÄ!

Huomaat varmaan jo kuvista, että tässä puutarhassa vaalittiin tontin kulmalla olevaa lehmusta. Sen ympärille istutettiin maanpeittoperennoja varovasti käsityönä.

Onko sinulla vanha puutarha, joka kaipaisi uudistusta? Mitä sinä haluat ehdottomasti säilyttää puutarhassasi?

Kerro, mitä sinä pidät onnistuneena ja mihin toivoisit omassa puutarhassasi muutosta? Olisi mukava kuulla ajatuksiasi. Klikkaa TÄSTÄ ja kirjoita kommenttisi sivun alaosaan.

Jos pidit lukemastasi, ja haluat saada ilmoituksen uusista blogipäivityksistäni, TERVETULOA mukaan. Samalla voit testata, mikä on sinun puutarhatyylisi. Saat ilmaisen e-oppaan oppiaksesi oman tyylisi perusteet.