Jaloritarinkukka on loistelias kasvi. Sen toinen nimi jouluamaryllis kertoo jotain oleellista – se tuo joulun iloa niin lahjan antajalle kuin saajallekin.
Kasvin tieteellinen nimi Hippeastrum tarkoittaa ´ritarin tähteä´. Jäin miettimään, mihin tuolla nimellä viitattaisiin. Erilaisia tähden tai tähtien ritarikuntia löytyi muutamia eri aikakausilta. Uskottavin selitys löytyi kuitenkin keskiajalta. Pienen tutkimuksen jälkeen näyttääkin, että nimi ´ritarin tähti´ viittaa lopulta joulun tähteen.
Marraskuussa 1351 Ranskan kuningas Juhana II perusti Ordre de l´Étoile:n eli Tähden ritarikunnan. Ritarikunta koostui ritareiden parhaimmistosta, joiden tarkoitus oli suojella maata taistelutantereilla.
Ritarit kantoivat asussaan tähteä, joka viittasi kolmeen itämaan tietäjään (three kings) ja tähti oli heitä johdattanut Betlehemin tähti.
Tähän historialliseen taustaan ja tieteelliseen nimeen sopii siis mainiosti, että jaloritarinkukka hyödetään kukkimaan joulun aikaan.
Jouluamaryllis ´Alfresco´
Jouluamaryllis ´Minerva´
Kotoisin kaukomailta
Ritarinkukat ovat kasveina kotoisin Etelä-Amerikasta. Meidän jouluksi kasvattamamme kukat ovat näistä alkuperäislajikkeista jalostettuja hybridejä.
Mutta kyllä niihin onkin saatu näyttävyyttä ja runsaasti lajikkeita! Erilaisia jaloritarinkukkia eli jouluamarylliksiä sanotaan jalostetun jo 600+ erilaista. Ehkä laskemisestakin on luovuttu, sillä lajikkeita tulee koko ajan lisää. Uusia jalostetaan erityisesti Hollannissa, Etelä-Afrikassa, USA:ssa ja Japanissa.
Niissä riittää siis kokeiltavaa. Tutun taimimyymälän myyjä kertoi upeasta persikan värisenä kukkivasta sipulistaan, jonka oli saanut viime vuonna lahjaksi. Kuinka hän olisikaan halunnut onnistua sen uudelleen kukittamisessa tänä vuonna! Kukkasipuli nääntyi valitettavasti liikakasteluun.
Jouluamaryllis ´Hollywood´
Jouluamaryllis ´Olaf´
Kuinka toimia, jos haluat kukittaa jouluamarylliksen uudelleen
Uudelleen kukittamiselle luodaan hyvä pohja kasvattamalla vahva sipuli. Vahva sipuli syntyy lannoittamalla.
- Aloita siis lannoittaminen jo siinä vaiheessa kun kukkavarsi vasta ilmestyy. Kastele, kun noin 1 cm mullan pinnasta on kuivahtanut. Lannoita joka toinen viikko.
- Muista kääntää säännöllisesti ruukkua ja ennen kaikkea nauttia kukinnasta!
- Kun kukinta on ohitse, leikkaa kukkavarret 5-10 cm mittaisiksi. Huom! anna lehtien kasvaa vapaasti. Jatka kastelua ja säännöllistä lannoittamista syksyyn saakka.
- Jos jätät 10 viikon huilausjakson viileässä väliin, jatka kastelua ja lannoittamista. Useimmat sipulit kukkivat uudelleen ilman syksyistä hyötämistä.
- Jos kuitenkin päätät kokeilla kukkasipulin hyötämistä jouluksi, sijoita ruukku 12-14 asteeseen 10 viikoksi alkaen syyskuusta. Jätä kastelu minimiin. Näin menetellen jaloritarinkukan pitäisi ajoittaa kukintansa jouluna.
Ehkä helpompi ja turvallisempi tapa on antaa jaloritarinkukan kasvaa vapaasti. Jos jätät huilausjakson väliin, palaavat kasvit omaan luonnolliseen rytmiinsä. Jaloritarinkukka alkaa kukkimaan vuoden päästä keväällä.
Nautitaan joulusta!
Ihanaa, rauhaisaa joulun aikaa sinulle! Onnea Uuteen Vuoteen 2022!
PS. Valokuvan taulu on nimeltään ’Kasvihuone’. Kuvasin sen Amos Rexin Kultainen Kissa -näyttelyssä (2019), joka esitteli Birger Carlstedtin kiehtovaa tuotantoa. Taulun kasvihuone sijaitsi Villa Carlstedtin puutarhassa Espoon Matinkylän Nuottaniemessä. Carlstedt maalasi taulun vuonna 1937. Tekniikkana öljy kankaalle.