Kun kaipaan lopputalvesta oikein kovasti kesää ja puutarhan vehreyttä, nousee mieleeni yleensä eräs tietty kasvi – jättipoimulehti.

Ihastuin siihen englantilaisten puutarhojen myötä. Jättipoimulehtien kastepisaroita keräävät vekitetyt lehdet ja raikkaan limetinvihreät kukkaryöpyt kulkevat vihreänä nauhana läpi cottage gardeneiden ja kartanopuutarhojen.

Se ei kuitenkaan tunne rajoitteita vaan se löytää tiensä, mitä erilaisempiin puutarhoihin. Ja kotiutuu vieläpä sujuvasti niihin kaikkiin.

 

Jättipoimulehti sivuroolissa

Jättipoimulehti on todella paljon käytetty kasvi. Siihen ei kuitenkaan kyllästy, koska se näyttelee yleensä sivuroolia ja korottaa puutarhan varsinaisia primadonnia paremmin esille.

Se antaa puutarhassa hengähdystaukoja muun katsottavan joukossa. Se on kuin kolme pistettä peräkkäin tekstissä ja … vie huomion istutusalueen pääosaa esittävään kasviin kuten näissä suunnittelemissani puutarhoissa.

Tarkkailtava vieraslaji

Jättipoimulehti myös lisääntyy runsaasti ja omasta puutarhasta on pian saatavissa lukuisia taimia uuteen istutusalueeseen.

Tästä ominaisuudestaan johtuen jättipoimulehti on myös joutunut tarkailtavien kasvien listalle. Virallisesti sanottuna se on tarkkailtava vieraslaji, ei siis vielä haitallinen vieraslaji. Se on jo todettu maamme rajojen ulkopuolella kuten Norjassa, Islannissa ja Färsaarilla haitalliseksi vieraslajiksi, jonka uskotaan suurella todennäköisyydellä karkaavan myös meidän luontoomme.

Asiaan voi kuitenkin vaikuttaa vielä tässä vaiheessa.

Jättipoimulehti on ihastuttava kasvi, jonka soisi voivan jatkossakin kuulua arvostettuihin puutarhaperennoihimme. Meidän tehtävämme onkin huolehtia, että jättipoimulehti pysyy puutarhoissa ja puistoissa eikä karkaa lähiluontoon.

Kuinka siis toimia tarkkailun alla olevan jättipoimulehden kanssa?

Huomioi jättipoimulehden istutuksessa ja hoidossa

Kun istutat jättipoimulehtiä puutarhaan:

  • älä istuta niitä virtaavan vesistön äärelle
  • leikkaa lakastuvat kukinnot pois ennen siementen kypsymistä ja
  • kompostoi lakastuneet kukkaröyhyt ja juurakot hyvin

Jos näet jättipoimulehteä villiintyneenä luonnossa,

  • kitke ne pois.

Näin toimiessamme saamme nauttia tästä ihastuttavasta kasvista turvallisesti jatkossakin.

Leikataan siis kukinnot niiden alkaessa lakastua ja pidetään kasvi ilonamme puutarhamme rajojen sisäpuolella.

 

Entäpä sinun pihallasi, kasvaako puutarhassasi jättipoimulehteä? Mihin muihin kasveihin sinä olet sen yhdistänyt?

(Jos et näe  kommentointikenttää postauksen alla, klikkaa postauksen yläotsikkoa tai ensimmäistä kuvaa niin kommentointimahdollisuus ilmestyy postauksen alle.)

Tuntuu, että kevät on taas hiukkasen lähempänä!

Hei! Olen Sari Lampinen ja olen apunasi puutarhan muutoksessa.
Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit omasta puutarhastasi enemmän?