Suuri istutusallas on kuin puutarha pienoiskoossa.

Istutusaltaan kasvillisuudessakin tarvitset rakennetta antavia kasveja, ikivihreää, koko kasvukaudelle jakautuvaa kukintaa, pieniä yllätyksiä ja ennen kaikkea kasveja, jotka näyttävät hyvältä keväästä syksyyn.

Istutusaltaassa kasvit ovat niin sanotusti ´framilla´ kuin näyttämöllä, josta ei pääse piiloon. Tee siis varmoja valintoja, lisää ripaus yllätyksellisyyttä ja käy rohkeasti istuttamaan.

Tarvittaessa voit aina tehdä myöhemmin pieniä viilauksia itse. Vaihtoehtoisesti voit ottaa ammattilaisen avuksesi aivan alkuvaiheessa, kun suunnittelet istutusaltaan rakennetta ja kasvillisuuden rytmitystä koko altaan matkalle. 

Istutukset tarvitsevat ryhtiä antavaa rakennetta

Kun istutuksille rakennetta antava kasvillisuus on paikoillaan, näissä raameissa on helppo tehdä muutoksia myöhemmin ja luoda aivan uusia perennojen ja sipulikasvien yhdistelmiä. Myös kausikasvien käyttö on vallan mahdollista.

Mitä istutan altaisiin-kysymys tuli minulle pohdittavaksi Viherpiha -lehden ’ Kysy, me vastaamme’ -palstan kautta. Olen lehdessä puutarhasuunnittelun asiantuntijana ja Katariina tarvitsi pihallaan seuraavanlaista apua:

Talomme etelään avautuvilla reunuksilla on noin 70 sentin levyiset ja metrin syvyiset istutusaltaat. Altaita ei ole eristetty, alimpana on mursketta. Mitä kaunista ja V-vyöhykkeellä kestävää voisin istuttaa niihin. En ole saanut mitään menestymään! – KATARIINA

Suunnittelin Katariinalle istutukset hänen lähettämiensä toiveiden ja valokuvien perusteella.

Ilokseni istutuksista tuli myös hyvin mieleiset! Katariina lähetti myöhemmin lehteen kiitokset ja kertoi, että suunnitelmasta oli tullut tosi hyvä ja vieläpä aivan hänen näköisensä!

Eteläseinustan istutusallas ja sen kasvivalinnat

Näin siis vastasin Katariinalle:

Jos korotetun istutusaltaan alla on kauttaaltaan murskepatja, kannattaa istutuksiin suhtautua kuin kasvattaisit kasveja suuressä ruukussa. Yhtenäinen murskepatja estää kapillaarisen vedennousun ja siksi kasvualusta kuivuu muita istutusalueita nopeammin.

Altaassa kasvit ovat myös alttiina suurille lämpötilan vaihteluille. Suosittelenkin, että valitset  omaa kasvuvyöhykettäsi kestävämpiä puuvartisia kasveja tai niiden lajikkeita.

Taikinamarja (menestyy VII-vyöhykkeelle) on kestävä pensas, jota voit muotoilla leikkaamalla. Lisäksi se vihertyy aikaisin keväällä. Siitä saat ryhdikkään, matalan pensasaidan kuistin ympärille.

Jos haluat kuitenkin nauttia kukinnasta, toinen suositeltava ja leikattavissakin oleva vaihtoehto on jo luonnostaan pienikasvuinen keijuangervo ´Little Princess´ (VII). Se muodostaa kukkiessaan näyttävän reunuksen kuistin ympärille.

Koska istutusaltaasi ovat kookkaat, voisit kokeilla myös eri kasvien yhdistelmää. Sijoita ainavihannat ´Pumilio´ kääpiövuorimännyt (VI) portaiden viereen ja istutusaltaiden kulmiin. Ne mahtuvat kasvamaan istutusaltaassa monta vuotta, kun typistät niitä vuosittain.

Valitse kuistin sivuille leikattu taikinamarja-aita tai rivit keijuangervoa. Kuistin eteen, kääpiövuorimäntyjen väleihin, sopii yhdistelmä ´Spessart` -tuoksukurjenpolvea ja syksyä kohden komistuvaa komeamaksaruohoa. Istuta niiden lomaan vielä ukkolaukkaa, joka nostaa pyöreät kukintonsa muiden yläpuolelle. Valitse kevääksi vielä sipulikasveja, niin penkissäsi riittää kukintaa keväästä pitkälle syksyyn.

Lisäsuojaa eristämällä istutusallas

Katariinan puutarha on V-vyöhykkeellä. (Terveisiä Katariinalle!) Jos sinun oma puutarhasi on pohjoisempana tai sinulla on muuten vaikeuksia saada monivuotisia kasveja pärjäämään talven yli, sujauta solumuovia, styroksia tai muuta sopivaa eristemateriaalia istutusaltaan sisäsivustoille. Jätä altaan pohja eristämättä. Lisäsuoja auttaa kasveja selviämään talvesta paremmin.

Onko sinun puutarhassasi istutusallas? Millaisiin ratkaisuihin sinä olet päätynyt?

Hei! Olen Sari. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi puutarha kerrallaan 🙂
Jos istutusaltaat kiinnostavat sinua myös rakentamisen kannalta, sinun kannattaa tutustua myös erääseen toiseen suunnittelemaani puutarhaan. Tässä pihassa toteuttiin kaksi suurta suunnittelemaani korotettua istutusallasta runsaine istutuksineen.
Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit omasta puutarhastasi enemmän?