Hanami on japania ja tarkoittaa kirsikankukintaa. Tapahtumana se painottaa erityisesti kukinnan seuraamista, siihen keskittymistä ja katoavasta kauneudesta nauttimista.

Samuraiden elämänfilosofiassa kirsikkapuu, sakura, on oletettavasti ollut merkittävä elämän ja vuodenaikojen symboli.

Hanami ympäri maailman – Lontoo

Hanami on suuri kansallinen tapahtuma Japanissa, jossa kirsikoiden kukinnan etenemistä seurataan uutisissa säätiedotusten tapaan. Juhlinta on levinnyt ympäri maailman.

Tänä vuonna otin kirsikankukinnan ihailuun hieman ennakkoa matkustaessani Lontooseen huhtikuun lopulla.

 

Pakkasimme piknikkorin mukaan ja suuntasimme Kensington Gardensiin nauttimaan kesäisen lämpimästä päivästä ja ennen kaikkea kirsikkapuiden kukinnasta.

Kensington Gardens ja erityisesti sen eteläinen osa, East Albert Gardens, on yksi Lontoon parhaista hanamin viettopaikoista. Se on nimenomainen paikka, jonne brittiläinen Japaniseura kokoontuu keväisin juhlimaan.

Sinne mekin suuntasimme!

Onneksemme kukinta oli juuri kauneimmillaan, Lontoossa 26 asteen lämpötila ja aikaa pysähtyä nauttimaan.

 

Minne suunnata viettämään Hanamia Lontoossa?

Jos suunnittelet hanamin viettämistä Lontoossa tai matkasi muuten vain suuntautuu sinne tulevina keväinä, löydät kirsikkapuut helposti keskeltä Lontoota East Albert Gardensista eli Albert Memorial muistomerkin itäpuolelta.

Kun saavut muistomerkille näet nurmikentän ylitse puiden kukkarunsauden ja tiedät minne suunnistaa. Näky on aivan valtavan hurmaava – ihanien, yksinkertaisten kukista valkoisenaan vaahtoavien kirsikkapuiden keskellä on ryhmä vaaleanpunaisia kerrottuja kukintoja kantavia kirsikkapuita.

 

Kerrottu kirsikankukka vai ei-kerrottu?

Valkoisena kukkivat kirsikkapuut katoavat kokonaan kukkahuntuun ja vaaleanpunaisina kukkivien puiden lähes paljaiden oksien kärjet taipuvat auenneiden kukkaterttujen painosta. Todella vaikea päättää kumpi on ihanampaa!

Vaaleanpunaiset kukkapallot ovat samalla hassuja ja suloisia kuin pehmeät vaahtokarkit … ja niitä on paljon! Kukintopallot ovat oikeasti raskaita ja samalla silkkisen pehmeitä. Niiden alla saa makeaa mahan täydeltä ja silmänruokaa pakahduksiin saakka.

 

Vaaleanpunaisten kirsikkapuiden alla on juuri sopivasti penkki, jolle istahtaa. Voit myös levittää viltin nurmelle ja heittäytyä selälleen nauttimaan näkymästä. Aika pysähtyy, kun häikäisevän sininen taivas siivilöityy vaaleanpunaisen kukkavaahdon lävitse.

Kirsikan kukinta-aika ei kestä kauaa. Lämpimällä säällä terälehdet varisevat kevyenä kukkasateena peittäen puun alustan valkoisin tai vaaleanpunaisin terälehdin.

 

  • Meillä Suomessa Hanamia juhlitaan ainakin Roihuvuoressa. Roihuvuoren Hanami on tänä vuonna lauantaina 19.5.2018. Opastettu puistokävely järjestetään torstaina 15.5. 2018 klo 18-19:30. Koska kukinta on jo alkanut, kannattaa Roihuvuoreen suunnata useampanakin päivänä.
  • Kirsikan kukintaa voit ihailla myös Keravan keskustassa. Sinne on istutettu runsain määrin ihanaa rusokirsikkaa.
  • Mikset istuttaisi kirsikkapuuta omaan puutarhaasi? Tulevina keväinä voisit juhlia hanamia myös omassa puutarhassaasi!

Kukintaa ihaillessasi voit harrastaa ´viimeisen´ samurain filosofista tapaa etsiä täydellistä kirsikankukkaa. Lopulta päädyt ehkä samaan lopputulemaan, että ne KAIKKI ovat yhtä TÄYDELLISIÄ.

Kiiruhda siis nauttimaan kirsikoiden kukinnasta. Nyt se on alkanut meilläkin!