Onko sinulla viha-rakkaus-suhde nurmikon kanssa? Monella on.

Joskus ratkaisu voi kuitenkin olla helppo ja nurmikkoa ei kannata edes harkita. Näin on erityisesti pienen pihan kanssa.

Tämän kohteen asiakkaat tekivät järkevän päätöksen. He sanoivat jo alkuvaiheessa projektiamme, että haluavat luopua nurmikosta. Pihasta suuniteltaisiin helppohoitoinen ja näyttävä ´toinen olohuone´, joka sopisi niin aikuisen pariskunnan arkeen kuin juhlaankin.

Suunnittelin pihauudistuksen erittäin mukavalle, aikuiselle pariskunnalle vuonna 2013. Rakentamisen toteutti Vesa Kylmälä Oy samaisen syksyn aikana. Leikattava tuija-aita istutettiin hyvän kasvuunlähdön varmistamiseksi keväällä 2014. Samoihin aikoihin asennettiin terassimarkiisi alkavaa kesäkautta varten. Jälkeen-kuvat otin loppukesällä 2014.

Lähtötilanne oli hyvin tyypillinen vasta valmistuneelle talolle ja sen pihapiirille. Takapihalla oli ainoastaan kapea puuterassi ja avoin nurmialue, etupihalla puuportaat ja kivituhkaa. Asiakkaillani oli kuitenkin paljon suuremmat toiveet piha-alueiden ulkonäön ja käytön suhteen. Tästä lähtökohdasta sain toteuttaa asiakkaideni toiveet ja suunnitella koko pihan alusta alkaen uudelleen.

Kutsuva sisäänkäynti

Etupiha vaati hienosäätöä ja se yhdistyikin kokonaisuudeksi kivasti kiveyksen avulla. Kiveys paitsi viimeistelee etupihan, se myös vähentää kivituhkan kulkeutumista portaille. Korotettu istutusallas antaa etupihalle kaivattua ryhtiä ja jatkaa portaiden rytmiä koko etupihan matkalle.

Etupiha ennen

Etupihan uusi kiveys ja istutusallas

Kesäinen ´olohuone´ takapihalla

Takapihasta toivottiin suojaisaa, mutta sinne tarvittiin myös kulkuyhteys yhteisille piha-alueilla. Sujuvaa liikkumista varten suunnittelin takapihalla olleen katoksen viereen portin ja lisäsin kiveyksen viemään portilta terassille. Alkuperäistä kovin kapeaa puuterassia levennettiin, jotta sille mahtuisi jatkossa hyvin myös neljän hengen pöytä. Pihan molemmille sivuille lisäsin näkösuojaksi talon tyyliin sopivat aidat. Lisää ainavihantaa näkösuojaa pihalle antaa korotettuun istutusaltaaseen istutettu leikattava tuija-aita.

Takapiha ennen

Näkymä takapihalle

Takapihan uusi aita ja leikattava tuija-aita

Oleskelualue on pääosassa uudella takapihalla. Kun nurmikosta päätettiin luopua, antoi se tilaa paljolle muulle.

Laajensimme terassia ja jo se tuo paljon lisämukavuutta piha-alueelle. Pienelle pihalle lisäsin mielenkiintoista katsottavaa mm. terassin ja istutusalueiden korkovaihtelulla sekä luonnonkivien, tummien kiveysten ja lämpimän puun yhdistelmällä. Pihan katseenvangitsijana on Pilveksi nimeämämme kivi. Sen valitsimme viherurakoitsijan kanssa yhdessä paikalliselta louhokselta. Kivi hohtaa valaistuna iltahämärässä ja näkyy ikkunoista viehättävästi suoraan sisätiloihin. Terassin huonemaisuutta lisää terassimarkiisi, joka suojaa ulkona istuskelevat niin auringonpaahteelta kuin sateeltakin.

Puutarhaan valittu kasvillisuus on yhdistelmä helppohoitoisia perennoja ja ainavihantia havukaveja. Ne säilyttävät muotonsa koko kasvukauden ja tuovat pehmeää runsautta puutarhaan. Perennat saavuttat lopullisen kokonsa nopeasti ja ovat näyttäviä jo puutarhan ensimmäisenä kesäkautena. Havukasvit sen sijaan ovat hidaskasvuisempia. Niiden kasvaessa piha vehreytyy ja komistuu vain vuosi vuodelta.

Takapiha Ennen näkymä

Kiveys johtaa terassilta portille

Suojaisa keidas takapihalla

Näyttävyyttä tekstuureilla ja korkovaihteluilla

Katseenvangitsijana Pilvi-kivi, jonka valitsin yhdessä viherurakoitsijan kanssa louhokselta.

Takapihan uusi portti, säleikkö ja leikattava tuija-aita

Puutarhasta oli ehditty nauttia koko kesä. Kuvauskäynnilläni oli ihana kuulla asiakkaideni puutarhakuulumiset ja saada positiivista palautetta siitä, kuinka uudistunut puutarha oli täyttänyt heidän kaikki pihalle asettamansa toiveet ja kuinka aktiivisessa käytössä takapiha oli kesän aikana jo ollut.

Jäitkö kaipaamaan pihalle nurmikkoa? Olisi kiva kuulla, mitä mieltä sinä olit muutoksesta? Entä olisitko valmis luopumaan oman puutarhasi nurmikosta? Kerro ja kirjoita kommenttisi tähän postauksen alle.