– Takapihan käyttöaste on noussut huimasti! iloitsee puutarhaunelmansa toteuttanut pariskunta. Rohkeasti muutokseen ryhtynyt aikuinen pariskunta sai haaveilemansa piha-alueen, joka antaa monipuoliset puitteet terassielämään ja rentoon yhdessäoloon.

Tässä kohteessa sain suunniteltavakseni piha-alueen lisäksi myös rakennuksen. Uudistetun takapihan keskiössä on puuterassi, joka liittyy saumattomasti sen pohjoissivulla olevaan uuteen pergolakatokseen. Saadakseni laajasta oleskeluialueesta ilmeikkään, suunnittelin terassin kahteen tasoon ja tehostin sen muotoa kulmauksiin asettuvilla korotetutilla istutusaltailla. Puuterassilta laskeutuu portaat alas kiveyksille ja puutarhaan.

Ryhtyessämme muutokseen oli aiempi piha 10 vuotta vanha ja pariskunnan itse toteuttama. Se oli palvellut hyvin, mutta vuosien myötä olivat toiveet takapihan osalta muuttuneet. Tässä muutama kuva alueesta ennen suunnittelua ja puutarhan rakentamista:

valokuvakooste

Takapiha ennen muutosta

 

Uudistus haluttiin toteuttaa ´avaimet käteen´ -periaatteella ja sitä varten tarvittiin tarkka pihasuunnitelma. – Olemme erittäin tyytyväisiä, että annoimme rakennusprojektin ammattilaisille. Urakka oli kokonaisuudessaan aika iso ja moniosainen. Ei olisi itseltä onnistunut! pariskunta tuumaa.

 

Takapihan terassi ja pergolakatos. Suunnittelu: Puutarhasuunnittelu Puksipuu Sisustus: Närhi Oy Sisustuspalvelu Ruukkuistutukset: Järvenpään Kukkatalo Kuva: Paula Osenius

 

Innokkaina sisustajina pihan omistajilla oli selkeä näkemys toiveistaan. – Sisustuksen tyyli ja värimaailma jatkuisi myös puutarhassa. Halusin takapihasta minimalistisen, kantikkaan ja selkeän. Väritoiveina olivat musta, harmaa ja valkoinen sekä sinapinkeltainen, kuvailee rouva toimeksiantoa.

Näiden toiveiden perusteella laadin puutarhalle pelkistetyn ja modernin rakenteen sekä selkeän kasvipaletin – koristeheiniä, kompakteja havuja sekä tekstuuri tuovia perennoja. Monivuotisissa kasveissa on kellertävänvihreää, vihreän eri sävyjä, valkoista ja tehosteena tummaa viininpunaista. Sama väriteema jatkuu myös ruukkuistutuksissa, joissa kasvillisuutta voi vaihtaa kausittain ja vaihdella fiiliksen mukaan.

 

Moderni pergolakatos. Suunnittelu: Puutarhasuunnittelu Puksipuu Sisustus: Närhi Oy Sisustuspalvelu Kuva: Paula Osenius

 

Moderni pergolakatos. Suunnittelu: Puutarhasuunnittelu Puksipuu Sisustus: Närhi Oy Sisustuspalvelu Kuva: Paula Osenius

Lepotuoli puutarhassa. Puutarhan suunnittelu: Puutarhasuunnittelu Puksipuu Sisustus: Närhi Oy Sisustuspalvelu Kuva: Paula Osenius


Pihan selkeät linjat ja hillityt sävyt antavat mahdollisuuden leikitellä myös sisustustekstiileillä . – Kyllä me nautimme uudistuksesta ja etenkin puutarhan helppohoitoisuudesta, kertoo Heli tyytyväisenä.

 

Pergolakatos – näkymä sisältä. Suunnittelu: Puutarhasuunnittelu Puksipuu Sisustus: Närhi Oy Sisustuspalvelu Kuva: Paula Osenius

 

– ´Maja´ ja terassialue luovat yhtenäisen, rauhallisen kokonaisuuden, joka antaa näkö- ja tuulensuojaa. Tärkeintä on kuitenkin, että koko 11 hengen ´pesueemme´voi  ruokailla ja nauttia yhdessäolosta tilavassa majassamme niin helle- kuin sadepäivinäkin, pohtii pariskunta. Pergolakatoksessa on tilaa ruokailuryhmälle sekä erillinen kulmaus ulkotakalle ja sen ääressä oleville nojatuoleille.

 

Moderni pergolakatos ja terassialue. Suunnittelu: Puutarhasuunnittelu Puksipuu Kuva: Paula Osenius

 

Suunnittelua aloittaessani koin tärkeäksi, että terassi ja pergolakatos muodostavan yhtenäisen kokonaisuuden. Halusin luoda monikäyttöisen tilan ja avata kiehtovia näkymiä ympäröivään puutarhaan.

 

Näkymä terassilla. Suunnittelu: Puutarhasuunnittelu Puksipuu Sisustus: Närhi Oy Sisustuspalvelu Ruukkuistutukset: Järvenpään Kukkatalo Kuva: Paula Osenius

 

Portaat terassille ja aurinkoisen kulmauksen puutarhakeinulle. Suunnittelu: Puutarhasuunnittelu Puksipuu Sisustus: Närhi Oy Sisustuspalvelu Ruukkuistutukset: Järvenpään Kukkatalo Kuva: Paula Osenius

 

Puutarhasta oli juttu myös Suuri Talo Extra -lehden numerossa 3/2014.

Terassialueen sisustuksen kuvausta ja alkavaa kesää varten suunnitteli pariskunnan luottosisustussuunnittelija Pia Närhi, Närhi Oy Sisustuspalvelusta. Ruukkuistutukset toteutti Järvenpään Kukkatalo. Ihanat kuvat otti toukokuisena kuvauspäivänä valokuvaaja Paula Osenius Tosikuva Oy:stä.

Puutarhan rakentamisessa on monta vaihetta ennen kuin kokonaisuus on valmis. Voit tutustua rakennusvaiheisiin ja puutarhan toteuttaneisiin ammattilaisiin blogin 6-osaisessa sarjassa: Helin puutarha – Viherrakentaminen osa 1-6. Ensimmäiseen osaan pääset klikkaamalla tästä.