Joko haaveilet istuvasi terassilla? Auringonpaiste lämmittää kasvojasi, nojaat pehmeään tyynyyn ja pöydällä odottaa kirja sekä korkea lasillinen viileää jääteetä. Nyt on aika laittaa parveke ja terassi kuntoon kesää varten!

Jotta unelmasi toteutuisi mahdollisimman helposti ja nopeasti, kokosin sinulle 4 avainkohdan luettelon. Lista pohjautuu viime keväänä Iltalehdelle antamaani haastatteluun ja etenee valmiiksi mietityn (sekä hyväksi todetun) suunnitelman mukaan.

Näiden ohjeiden avulla luot oman kesäkeitaasi! Halutessasi voit jakaa puuhat vaikka eri viikonlopuille.

Parveke ennen muutosta 2005-02-21Parveke keväällä 2005 Puutarhasuunnittelu Puksipuu, ViherpihaParveke kesä 2005 suunnittelu: Puksipuu, lehti: Viherpiha

Siispä aloitetaan:

´ABC – Parveke ja terassi kuntoon kesäksi´

1. Tehtävää täksi viikonlopuksi:
 • Aloita parvekkeen / terassin käyttöönotto pesemällä kaikki pinnat vähäisellä vedellä. Jos tila on lasitettu ja paahteinen, harkitse kuumuutta suodattavien parvekeverhojen hankkimista.
 • Kipaise taimimyymälään nauttimaan puutarhakauden alkamisesta. Kevään säissä pärjäävät jo hyvin esikot, orvokit, muratit, havut ja sipulikukat kuten narsissit, helmililjat ja krookukset. Tarvittaessa nosta pienempiä ruukkuja yöksi sisälle tai peitä hallaharsoin. Lämpötilan kohotessa valikoima laajenee koko ajan.

 

2. Seuraavaksi sisustamaan: 
 • Kiinnitä huomiota tilankäyttöön. Jos esimerkiksi omistat kapean, pitkän parvekkeen tai terassin, älä aseta tuoleja riviin seinän suuntaisesti. Se kaventaa tilaa entisestään. Jaa tila sen sijaan eri käyttötarkoituksiin – lepotuoli auringonottoon, kaiteen viereen pieni pöytä tuolit kasvotusten ruokailua varten, nurkkaus hyötyviljelyyn jne.
 • Käytä ruukkuja rytmittämään tilaa. Valitse koot ja värisävyt sopimaan suunniteltuun kokonaisuuteen. Ruukkujen tulee olla riittävän suuria, mutta materiaaliltaan kevyitä. Ruukun keveys on tärkeää parvekkeen mahdollisten painorajoitusten vuoksi. Laadukas polyeteeni on hyvä valinta.
 • Lisää joukkoon ulkokäyttöön tarkoitettuja tekstiileillä sekä itsellesi merkityksellisiä piensisustustarvaroita.
 • Jatka kotisi tyyliä myös ulkotiloissa. (Klikkaa TÄSTÄ ja tee tyylitesti, jotta voin lähettää avuksesi Puutarhan tyylioppaan. Mukana myös Sisusta terassi tyylisi mukaan -opas)

 

3. Valmistaudu istuttamaan:
 • Kasveja valitessasi tarkista ensimmäisenä ilmansuunta, johon parvekkeesi tai terassisi aukeaa. On tärkeää tietää, kuinka paljon suoraa auringonpaistetta kasvit saavat pävässä.
 • Huomioi tuuliolosuhteet. Jos parveke tai terassi on kovin tuulinen, unohda herkät ja hennot kukinnot. Valitse sen sijaan tuulessa havisevia koristeheiniä. Niissä löytyy monia mielenkiintoisia vaihtoehtoja.
 • Lasitus jatkaa kasvukautta ja tasaa lämpötilaeroja. Se mahdollistaa kokeilemaan myös monivuotisten kasvien kasvatusta.
 • Istutusten hoito ja kastelu on on sitä helpompaa, mitä suurempi multatila ruukussa on.

 

4. Helpot kasvivalinnat aloittelijallekin:
 • Muista ensin perusasiat – kyllin suuri ruukku ja säännöllinen kastelu.
 • Lumihiutale ja siniviuhka ovat kestäviä kesäkukkia, jotka menestyvät monenlaisissa oloissa.
 • Sopivia kasveja aurinkoiselle parvekkeelle ovat erilaiset pelargoniat, tarhavebenat ja laventeli.
 • Varjoisalla parvekkeella viihtyvät sen sijaan ahkeraliisa, tarhaorvokki, verenpisara ja kesäbegonia.
 • Kysy rohkeasti neuvoa puutarhamyymälässä.

 

Bonus – Monipuoliset yrtit:
 • Jos parvekkeesi on paahteinen, valitse timjamia, oreganoa ja rosmariinia – aromaattisia, pienilehtisiä kasveja.
 • Jos parvekkeellasi on valoa, mutta vähemmän paahteista, voit valita mehevä lehtisiä kasveja kuten basilikaa, persiljaa ja ruohosipulia.

 

Kerrohan, mitä päätit tehdä tänä viikonloppuna. Jaksotatko tekemisen tuleville viikoille vai laitatko paikat kerralla kuntoon? Mitä uusia ideoita ajattelit toteuttaa?

Jos haluat lisää helppohoitoisia ja toimivia ideoita sekä suosituksia kesäkeidastasi varten, seuraa blogia ja liity alla uutiskirjelistalleni sekä tee ilmainen tyylitesti.

Iloista ja energistä viikonloppua sinulle!

Keväisin terveisin

Sari nimmari

Löydä OMA puutarhatyylisi!

Löydät oppaasta tärkeimmät avainkohdat, joiden avulla puutarhasi muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden linjoja, kasvivalintoja ja yksityiskohtia myöten.