Mitä sinä olet puuhaillut jouluvalmistelujen lisäksi?

Minä olen tehnyt pihasuunnitelmia ja … kirjoittanut juttuja lehteen. Taisin kertoakin jo aiemmin, että aloitin tänä vuonna yhteistyön Viherpiha-lehden kanssa. (Viherpiha on lehtenä tuttu ja kirjoitin siihen jo viime vuosikymmenellä. Kylläpä aika rientää! Tässä välissä ehdin kirjoittaa pihasuunnittelupalstaa Kotipuutarha-lehdessäkin jo reilut kolme vuotta.)

Nyt ovat olleet ensimmäiset jutut työn alla. Kirjoitin kolmea juttua vuoden 2016 ensimmäiseen Viherpiha-lehteen (Ilmestyy 20.1.), jossa on mukana laaja suunnitteluextra.

Kolmen teema-artikkelin ja yhteensä 13 sivun kirjoittaminen kerralla on IHANAA, mutta myös haasteellista.

Aiheita pyöritellessäni kiteytyivät muutamat tärkeät seikat, jotka kannattaa muistaa puutarhaa suunnitellessa ja sitä toteutettaessa.

 

Nämä 3 asiaa nousivat esiin artikkeleja kirjoittaessani:
1. Päätä, mitä haluat tehdä puutarhassasi
Koko idea hyvästä puutarhasta kiteytyy sen ympärille, mitä sinä ja läheisesi haluatte siellä tehdä. 

Tämä päämäärä mielessä on helpompi lähteä suunnittelemaan, mitä puutarhassa tulee olla ja miten se toteutetaan.

Puutarhan toteutus vaatii aina työtä – enemmän ja vähemmän. Alkuvaiheessa kunnolla tehty työ palkitsee kuitenkin lisäämällä puutarhan helppohoitoisuutta myöhemmin.

Jotta työn voisi tehdä järkevästi – ja säästää myös rahaa – aloita aina suunnittelemalla – joko itse tai ammattilaisen avulla. Tavoite ja vahva näkemys mielessä on helppo edetä pala kerrallaan – ilman turhaa työtä ja purkamista. Kerran tehty on kerralla valmis.

Onko sinulla suunnitelma tai selkeä näkemys, jonka avulla etenet puutarhasi toteutuksessa?

Tammikuun lehdessä autan sinua kysymään oikeita kysymyksiä ja kerron, miten ne ohjaavat haluttuun lopputulokseen.

 

2. Ollakseen tyylikäs, tulee puutarhasta muodostua yhtenäinen kokonaisuus

Tyyliseikat ovat kivoja, hauskoja ja joskus haastaviakin. Puutarha koostuu monesta tekijästä – kasveista, materiaaleista, väreistä ja muodoista. Niiden kaikkien tulisi tukea toisiaan.

Jotta onnistut toteuttamaan haluamasi tyylin puutarhassasi, kannattaa olla tarkkana ja karsia kaikki, mikä ei oikeasti sovi valitsemaasi tyyliin.

Olen käyttänyt kouluttaessani ja suunnittelussani jakoa kolmeen päätyyliin; romanttinen, moderni ja luonnollinen. Näiden alla on lukuisia tyylejä eri vivahteilla, mutta pääjaottelu on palvellut varsin hyvin. Suosittelen.

Tyyliasioissa riittää pohtimista toviksi.

Mutta ei hätää. Varsinkaan jos sinulla on pieni piha. Kirjoittamassani tyylijutussa on paljon käyttökelpoisia idoita ja myös suunnitelmia.

Mikä on sinun tyylisi? Näkyykö se omassa puutarhassasi?

 

3. Ota puutarhastasi kuvia ennen rakentamisen aloittamista ja sen jälkeen

Kaikkeen tottuu – tuntuu pitävän paikkansa niin hyvässä kuin pahassakin.

Pihan rakentaminen voi olla intensiivisen tehokas projekti tai pidemmälle aikavälille jaksotettu. Kummassakin tapauksessa on hämmästyttävän helppo unohtaa, miltä puutarha näytti lähtötilanteessa.

Ota siis kamera käteen ja kuvaa pihaasi ennen muutoksia. Joka suunnasta.

Myöhemmin voit nauttia konkreettisista tuloksista ja todisteista, mitä olet oikeasti saanut aikaan puutarhassasi.

Oletko sinä muistanut kuvata puutarhaasi? Kuvaamista kannattaa jatkaa myös puutarhan varttuessa.

 

Vähitellen joulua kohti rauhoittuen,

Sari Nimmari VIP

 

 

PS. Etsitkö vielä viime hetken lahjoja ja tuliaisia? Verkkokaupasta ennättää tilata enää pari päivää. Viimeistään 17.12. tehdyt tilaukset ennättävät vielä jouluksi. Klikkaa PuksipuuShopiin TÄSTÄ.

 

Jos pidit lukemastasi, ja haluat saada ilmoituksen uusista blogipäivityksistäni, TERVETULOA mukaan. Samalla voit testata, mikä on sinun puutarhatyylisi. Saat ilmaisen e-oppaan oppiaksesi oman tyylisi perusteet.