Jos pihassa on toimiva runko, kaikkea ei tarvitse laittaa piharemontissa uusiksi. Mieluisat rakenteet ja päällysteet voi sisällyttää suunnitelmaan ja täydentää niitä uusilla ideoilla. Etupiha uudistuu täydentämällä jo olevaa.

Tässä kohteessa vantaalainen lapsiperhe halusi säilyttää asfaltoidun käytävän ennallaan. Etupihan ongelmana oli mielestäni sen pitkänomainen muoto ja käytävän sijoittuminen pääoven sivulle. Alue kaipasi ehdottomasti myös mielenkiintoista katseltavaa.

 

1. Etupiha uudistuu tilaa muokkaamalla

Ensimmäiseksi päätin jakaa pitkän piha-alueen kahteen osaan – etupihaksi ja päädyn puutarhaksi. Sijoitin vaaleanpunaisena kukkivan rusokirsikan syreeniaidanteen viereen, lähelle pääovea. Näyttävä puu pysäyttää katseen talon pääsisäänkäynnin kohdalle. Yhdessä kasvit rajaavat etupihasta oman, levollisen piha-alueen.

Korostin vielä siirtymää piha-alueelta toiselle muotoilemalla istutusalueen kaarevaksi rusokirsikan kohdalla. Samalla nurmikon muotoon syntyi mukavaa vaihtelua.

 

Käytävän jatkaminen takapihan uudelle terassille

Jotta pääovelta pääsisi suoraan päädyn uudelle terassille, jatkoin käytävää uudella, mustista betonikivistä ladottavalla päällysteellä. Käytävän muotoa täydentävät pitkät istutusalueet, joille valitsin kukkivia pensaita, perennoja ja sipulikasveja.

 

Uudet, valaistut istutusalueet

Uusille istutusalueille asettuivat mainiosti myös pienpylväsvalaisimet. Ne lisäävät valoa etupihalle ja johdattavat turvallisesti etuovelle ja päädyn terassille syksyn hämärässä.

 

Askelkivipolku puutarhaan

Etuovelta lähtevä askelkivipolku kulkee nurmikon halki syvemmälle puutarhaan. Se lisää kaarevia muotoja suoralinjaiselle etupihalle ja johdattaa katseen veistokseen, joka asettuu luontevasti vehreän kasvillisuuden keskelle.

 

2. Uudista etupihaa kasveilla

Rusokirsikka (Prunus sargentii) on koristeellinen kaikkina vuodenaikoina. Puu kukkii lehtien puhkeamisen aikaan. Kukinta kestää vajaan viikon. Paikka aurinkoinen, korkeus 5 m, kukinta toukokuussa, kasvuvyöhyke I–II (III)

Runsaasti kukkiva ’Cambridge’-siperiankurjenmiekka (Iris sibirica) on pystykasvuinen ja perinteistä kantalajia matalampi. Lehdistö tummanvihreä. Paikka aurinkoinen, korkeus 80–100 cm, kukinta-aika kesäkuu

Valkotäpläimikkä (Pulmonaria saccharata) ’Mrs Moon’ kukkii monta viikkoa väriä vaihtavin kukinnoin. Sen pilkulliset lehdet peittävät maan tehokkaasti pitkälle syksyyn. Paikka puolivarjo – varjo, korkeus 25–40 cm, kukinta-aika touko-kesäkuu


Liljakukkaiset tulppaanit sopivat hienosti perennojen seuraan. ’Burgundy’-lajikkeen tummanliila väri ja tukeva varsi tekevät siitä erityisen näyttävän seuralaisen. Paikka aurinkoinen, korkeus 55cm, kukinta-aika kesäkuu

 

Näin sijoitat katseenvangitsijan kasvillisuuden keskelle

Puutarhan katseenvangitsija voi olla veistos, esine tai huomiota herättävä kasvi. Sen tarkoituksena on vetää katseet puoleensa ja ohjata kulkua puutarhassa.

Katseenvangitsijan avulla voit korostaa haluamaasi puutarhan osaa tai kaunista näkymää. Vastaavasti voit myös vetää huomion pois toisesta, ei niin viehättävästä näkymästä.

Luonteva paikka katseenvangitsijalle on linjojen leikkauspisteessä eli polun tai nurmikäytävän päässä.
Jos sijoitat puutarhaasi useita katseenvangitsijoita, aseta ne niin, että vain yksi näkyy aina kerrallaan.

3. Etupiha uudistuu valaistuksella

Valaistus on tärkeä osa sisäänkäyntiä. Pienpylväsvalaisimet johdattavat pihakäytävää pitkin etuovelle, kohdevalaisimella nostat esille puun tai katseenvangitsijan.

 

Lisää etupihan helppohoitoisuutta

Helppohoitoisuutta lisäävät siistit rajaukset sekä rappuralli sisäänkäynnin portailla.

Klikkaa yllä olevia kuvia suuremmaksi ja voit lukea valaisimien kaapeloinnista sekä suunnitelmassa käytetyistä tuotteista.

Artikkeli on julkaistu Viherpihan numerossa 6/2017
Viherpihaan kirjoittamani pihasuunnitteluun keskittyvä lehtijuttu, jossa paljon vinkkejä oman etupihasi uudistamiseen, sähkökaapeleiden asentamiseen sekä katseenvangitsijan sijoittamiseen.
Klikkaa kuvia suuremmaksi ja perehdy ideoihin!
Suunnittelukäynti ja omakotitan pihan suunnittelu

Suunnittelen uusia pihoja ja pihamuutoksia yksityispihoille. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kerron mielelläni lisää siitä, kuinka voisin auttaa sinua esimerkiksi uudistamaan etupihaasi tai suunnittelemaan kokonaan uutta. Ota yhteyttä ja jutellaan pihasi muutostarpeista! 

Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit puutarhastasi enemmän?