Pimeys tulee todella aikaisin. Sen huomaa varsinkin nyt, kun siirryimme talviaikaan. Jos pihan ulkovalaisimet eivät ole päällä, puutarhassa on pilkkopimeää.

Oletko ehtinyt jo kartoittaa pihasi ulkovalaisimet? Jos olet, hienoa!

Viime kerralla pohdimme valon kerrostamista, polttimoiden laatua ja sähkötöiden toteuttamista.

Nyt ovat vuorossa erilaiset ulkovalaisimet ja niiden sijoittaminen puutarhassa. 

Kokosin sinulle listan puutarhan valaisintyypeistä. Käyttämällä useampia valaisimia yhden voimakkaan valonlähteen sijaan, voi valoa kerrostaa. Niin syntyy tunnelmallinen pihavalaistus.

Oikea valaisin oikeassa paikassa

1. Pylväsvalaisin, korkeus 2-4 metriä

Pylväsvalaisimet antavat hyvää yleisvaloa paikkoihin, joissa liikutaan, leikitään tai puuhaillaan paljon. Sitä voi ajatella toiminnallisena valona silloin, kun valoa on oltava riittävästi askareiden suorittamiseen. Pylväsvalaisin sopii esimerkiksi pihan autopaikan yhteyteen, leikkialueelle tai pihatielle.

 

Pollarit

2. Pienpylväs ja pollari, korkeus 1-2 metriä

Nämä matalammat pylväsvalaisimet ovat tunnelmallisempia ja sopivat siksi hyvin puutarhan käytävien ja oleskelualueiden valaisuun. Mallista riippuen ne ovat usein riittävän valaisevia tomutustelineiden ja muiden kodinhoidollisten toimintojen yhteyteen.

Kuvassa Airamin valikoimaan kuuluvat pollarit.

 

3. Seinävalaisin

Seinävalaisimet sijoitetaan useimmiten talon sisäänkäyntien yhteyteen. Malleja on monia ja niitä voisi käyttää rohkeammin korostamaan rakennuksen arkkitehtuuria. Pienemmät, suunnattavat valaisimet sopivat aitoihin, muureihin ja portaiden valaisuun.

 

Upotettavat valaisimet

4. Maahan upotettava valaisin

Ylössuuntautuvilla valokeiloilla saadaan aikaan hienoja efektejä. Tarpeeksi pieni tehoisina valaisimet sopivat myös korostamaan tasoeroja ja lisäämään siten turvallisuutta.

Jos mietit upotettaville valaisimille sopivia paikkoja, niitä ovat terassit, seinän vierustat, pihakäytävät, ulkoportaat ja istutusalueet. Kuvassa Ruduksen Valokivet.

 

Kohdevalaisin

5. Kohdevalaisin

Kasviin suunnattavaksi kohdevalaisimeksi kannattaa valita malli, jossa on valon kohdistamisen mahdollistava nivel. Puut ja pensaat kasvavat vuosien myötä ja näin niiden valaistusta voi kohdentaa tarpeen mukaan.

Valaistaviksi sopivat kasvien lisäksi mm. pergolat, muurit, vesiaiheet, patsaat ja muut katseenvangitsijat. Kuvassa Konstsmiden valaisin.

 

Valoruukku Torre
6. Siirrettävä koristevalaisin

Tähän ryhmään kuuluvat puutarhan koristeet ja katseenvangitsijoina toimivat valaisimet. Valoruukku, valaiseva kaluste, koristevalosarja tai terassikäyttöön tarkoitettu jalkalamppu voi olla juuri se, millä viimeistelet oleskelualueesi ilmeen. Pidä hauskaa siirreltävillä valaisimilla ja vaihtele huoletta niiden paikkoja.

(Kuva Serralunga – Torre valoruukku, PuksipuuShop)

Boo kynttelikkö ulkoroihulle
7. Lyhty ja elävä tuli

Elävä tuli on juhlava ja samalla lämminhenkinen elementti. Se täydentää erinomaisesti muita valaisimia ja lisää tunnelmaa niin terasseilla kuin pihakäytävilläkin.

 

Millaiset pihan ulkovalaisimet löytyvät sinun puutarhastasi?

 

PS. Saattaisit olla kiinnostunut myös aiemmista postauksistani. Lue lisää klikkaamalla tästä

Jos pidit lukemastasi, ja haluat saada ilmoituksen uusista blogipäivityksistäni, TERVETULOA mukaan. Samalla voit testata, mikä on sinun puutarhatyylisi. Saat ilmaisen e-oppaan oppiaksesi oman tyylisi perusteet.