Pieni piha tarvitsee yhden suuren idean!

Se voi tarkoittaa tilankäyttöä, rohkeaa muotoa tai teemaväriä. Jotain mikä vie huomion ja jonka ympärille koko pieni puutarha rakentuu.

Kun SUURI idea on kunnossa, on siitä helppo jatkaa eteenpäin ja hioa pihan yksityiskohdat kuntoon.

Idealuonnos Atriumpihalle

Joitain vuosia sitten piirsin idealuonnoksen eräälle pienelle atriumpihalle.

Piha oli valkeiden, korkeiden muurien rajaama. Sen omistaja oli tuskastunut muurien hallitsevaan läsnäoloon. Puutarha oli nähty kerralla ja katse törmäsi aina tukevaan muuriin!

Mitä sitten tein, jotta muuri saatiin häivytettyä taka-alalle?

  1. Siirsin huomion pois pihaa rajaavista muureista kokoamalla katseet puutarhan keskelle sijoitetulle oleskelualueelle.
  2. Tehostin vaikutelmaa kehystämällä neliskanttisen pihan keskellä olevan oleskelualueen ympyrän muotoisella matalalla, leikatulla pensasaidalla.
  3. Liikettä puutarhaan tuo keskiympyrän kiertävä kaareva askelkivikäytävä.
  4. Kokonaisuuden täydentää runsas kasvillisuus.

 

 

Nyt huomio kiinnittyy pihan keskelle ja pois sitä rajaavista muureista. Muurista tulikin lopulta varsin mielenkiintoinen elementti! Se antaa raikkaan, selkeän kehyksen puutarhan runsaalle kasvillisuudelle.

Tämä idealuonnos aloitti yli kolme vuotta kirjoittamani juttusarjan Kotipuutarha -lehdessä. Sarjan ensimmäinen ideoimani piha kuului lehden päätoimittajalle, jotta saimme juttusarjan käyntiin ja lukijat innostettua lähettämään omia pihojaan ratkaistavaksi lehden sivuille. Monta mukavaa ja monipuolista kohdetta tuli ideoitua!

 

Pihapäivitys ja puutarhabloggaajat

Piha tulla tupsahti uudelleen eteeni puutarhabloggaajien tapahtumassa. (Iso kiitos vielä Kotipuutarha, Kekkilä, Rudus ja Puutarha Tahvoset mukavasta tilaisuudesta!)

Kotipuutarha-lehden päätoimittaja kertoi tilaisuudessa, mitä hänen pihalleen kuului tänään ja kuinka se oli rakentunut ideasta valmiiksi puutarhaksi. Ja kyllä siitä olikin tullut kaunis!

Maija oli poiminut valokuvaan luonnostelemani idean ja käyttänyt sitä pohjana pihansa tilankäytölle. Huomio kiinnittyy tehokkaasti pihan keskelle sijoitetulle oleskelualueelle. Käytävä luo kauniin ympyrän ja antaa kontrastia pihan muutoin neliömäisille, kulmikkaille muodoille. Huomio on siirtynyt pois valkoisista muureista, jotka antavat nyt raikkaan kehyksen  puutarhan kasvillisuudelle.

 

 

Maija oli toteuttanut unelmapuutarhansa yhdessä miehensä kanssa. Tekemiseen meni aikaa kaikkiaan kolme vuotta. Lopputulos on tosi onnistunut ja monien toiveiden mukaisesti keväästä syksyyn kukkiva!

Käytännön vinkki toteutukseen

Kotipuutarha-lehden päätoimittajana Maijalla on sormi puutarhatrendien pulssilla. Hän oli poiminut lehdestä monia mielenkiintoisia ideoita myös omaan puutarhaansa.

Unelman toteutumisen kannalta Maijan yhtenä tärkeänä käytännön vinkkinä oli, että sitouta myös miehesi puutarhaprojektiin! 

Kun on yhteinen unelma, on sitä myös kaksi käsiparia toteuttamassa. (Tai aikapulan kanssa kamppailevilla – kaksi päättämässä investoinnista ammattilaisten apuun.)

Muista siis kysyä, mitä sinun miehesi haluaisi puutarhassa tehdä? Mikä olisi hänen oma juttunsa? Olisiko se suojaisa oleskelualue, jonne voisi siirtää etätyöpisteensä elokuuksi, viimeisen päälle hifistelty valaistus vai innokkaan grillaajan oma kesäkeittiö?

Yhdessä pihaprojektin suunnitteluun ja toteutukseen osallistumalla saadaan aikaan toimiva, inspiroiva ja koko perheen  hyvinvointia lisäävä puutarha.