Huvilapuutarha – kivikorit tukimuureina

Suunnitteluprojektin kuvaus

Tässä kohteessa oli ihana puistomainen tontti ja luonnonkaunis ympäristö, jonka keskellä sijaitsi 50-luvulla rakennettu huvila. Paikan uudet omistajat päättivät palauttaa rakennuksen ja puutarhan uuteen kukoistukseen.

Talon remontointiin otettiin mukaan arkkitehti. Minulla oli ilo suunnitella huvilan puutarha, johon kuuluivat oleellisesti mm. taloa ympäröivien jyrkkien luiskien pengerrykset. Asukkaiden ja arkkitehdin materiaalitoiveissa oli käyttää rouheita ja modernin ´industrial´ henkisiä kivikoreja.

Visuaalisten toiveiden lisäksi tuli suunnitella pinta- ja valumavesien uudelleen ohjaus, varmistaa pengerryksien turvallisuus, suunnitella kunnolliset kulkureitit sekä täydentää kokonaisuutta ilmettä pehmentävällä kasvillisuudella. Myös pieni keittiöpuutarha oli toivelistalla.

Talon pengerrykset suunnittelin liuskekivillä täytetyin kivikoritukimuurein. Pengerrykset ovat kolmessa tasossa ja kullekin tasolle sijoittuu laaja istutusalue. Betonikiviportaat vievät takapihalta keittiöpuutarhaan ja metsän reunan nurmialueelle, jonne istutettiin omenapuita.

Tummien sävyjen vastapainona kasveissa löytyy valkoisella kirjottuja lehtiä, valkeita kukintoja ja pieni ripaus iloisen keltaista. Talon ikkunanpuitteiden sävy toistuu mäntyjen rungoissa ja istutusalueiden katteissa.

Illalla tunnelmaa tuovat lyhtymäiset valaisimet sekä ympärillä kohoavien jyhkeiden mäntyjen valaistut rungot.

Kohteen tiedot

Asukkaat espoolainen pariskunta lapsineen sekä suloinen mäyräkoira

Valmistumisvuosi 2015

Suunniteltu alue kunnostettavan huvilan pihapiiri 

Suunnittelu Sari Lampinen | Puutarhasuunnittelu Puksipuu   

Toteutus ammattilaisten kanssa yhteistyössä.  Asukkaat paljon itse tehden. Pihalaatoitus vielä tulossa.

Erityistä rauhallinen luontoympäristö ja kauniisti avautuvat näkymät. Haasteellisen rinteen pengertäminen sekä hulevesien uudelleenohjaus.

¨Pihasuunnitelmamme sisälsi tarkat ohjeet. Mittapiirustukset oli myös tosi hyvät. Itse emme olisi osanneet mitoittaa kasveja tai materiaaleja niin reilusti. Nyt oli hyvä, kun kaikki oli laskettu valmiiksi ja voi vain listasta katsoa, mitä tarvitaan. Kun oli kunnon ohjeet arvasi alkaa projektiin ja tiesi mitä on tulossa. Olemme olleet kokonaisuuteen tosi tyytyväisiä.¨

Perhe Espoosta

Puutarha ja haastattelu Suuri Talo Extra -lehdessä 2-2017 (Mukana lisäksi juttu suunnittelmastani uudispihakohteesta.)

Ennen | Before

Jälkeen | After

 

Tässä vielä muutamia asukkaiden omia kuvia puutarhastaan pengerrysten ja istutusten valmistuttua.

©2021 Puutarhasuunnittelu Puksipuu | All Rights Reserved | +358 (50) 3316 091 | Contact

Etsitkö puutarhasuunnittelijaa? Autan mielelläni.