Pihan päällysteet voi jakaa kahteen eri ryhmään: voit valita pihallesi sidottuja tai sitomattomia pintamateriaaleja. Materiaalivalinnalla on merkittävä vaikutus budjettiisi, ulkotilan käyttömukavuuteen, hulevesien hallintaan sekä päätökseesi toteutatko asennuksen itse vai tilaatko avuksesi viherrakentajan.
Pihapäällysteiden kaksi ryhmää
Sidotuilla päällysrakenteilla tarkoitan kovia, yhtenäisiä päällysteitä kuten muotoon leikattuja luonnonkiveyksiä, betonikiveyksiä, saumattuja liuskekiveyksiä, pihatiilipintoja tai asfalttia. Ne ovat yhtenäisiä ja materiaalit on tarkoitettu pysymään liikkumatta paikoillaan. Jos päällyste ladotaan vaikka pihakivistä, on kivet ladottu niin lähelle toisiaan, että niiden välissä olevat saumat ovat hyvin pieniä tai rakoja ei ole juuri nimeksikään.
Sitävastoin sitomattomat pihan päällysteet ovat irtonaisia, kuten niiden nimikin kertoo. Voit kipata ja levittää päällysteen paikoilleen. Tähän ryhmään kuuluvat materiaalit kuten kivituhka, sora, murske sekä erilaiset puuhakkeet tai kuorikatteet. Materiaali liikkuu askeltesi alla, rapisee, ja tarvitsee välillä kunnostusta.
1. Kuka tekee asennuksen – sinä vs. viherrakentaja?
Jos suunnittelet asentavasi pihan päällysteet itse, on tärkeää ottaa huomioon, kuinka kokenut olet rakentamisessa tai kuinka paljon voit käyttää aikaa kyseisen työn opetteluun.
Kovat, sidotut pintamateriaalit vaativat enemmän asennustaitoa ja -kokemusta. Ne tarvitsevat myös routimattomat perustukset ja riittävän kantavuuden, jos alueella liikutaan ajoneuvoilla.
Sitomattomat pintamateriaalit ovat puolestaan paljon anteeksiantavampia. Päällysteen osaset, kuten vaikkapa soran yksittäiset kivet, ovat irrallisia toisistaan. Jos maa liikkuu roudan vaikutuksesta, irtonaisen pinnan pienet osaset liikkuvat sen mukana ja laskeutuvat paikoilleen roudan sulamisen jälkeen. Tämän vuoksi myös perustuksen rakennekerrokset voivat olla kevyemmät. Päällysteen pinnan asentaminen on myös helppoa – sinun tarvitsee vain levittää materiaali paikoilleen.
Tässä kohtaa on hyvä miettiä miettiä budjettia sekä aikaresursseja. Pihan päällysteen valinta vaikuttaa niin kaivuu- kuin materiaalitarpeeseen, asentamisen haasteellisuuteen kuin myös toteutuksen vaatimaan aikaan.
2. Pihan päällysteet vaikuttavat hulevesien imeytymiseen tontilla
Toinen tärkeä huomioon otettava näkökohta on hulevesien hallinnointi tontilla. Kannattaa tarkastella pihan olevia päällysteitä – muodostuuko pinnoille lätäköitä sateen jälkeen?
Onko veden imeytymisessä maaperään ongelmia? Jos vastaus on kyllä, voi olla hyvä harkita sitomattomien tai läpäisevien materiaalien käyttöä näillä alueilla.
Istutusalueet ja nurmikot ovat pintoja, joilla vesi imeytyy luonnollisesti maaperään. Jos pihassasi on paljon istutettuja alueita, ei tontilla yleensä ole ongelmia pintavesien kanssa. Kannattaakin etsiä sopivaa tasapainoa – joko suunnittelee istutusalueita ja nurmea läpäisemättömän päällysteen viereen tai käyttää sitomattomia päällysteitä, jotka päästävät huleveden imeytymään lävitseen maahan.
3. Valitse tarkoitettuun käyttöön sopiva päällystemateriaali
Valitsemasi pihan päällysteen tulee sopia alueen käyttötarkoitukseen olipa kyseessä puutarhapolku, patio tai ajotie.
Esimerkiksi pöytäryhmän sijoittamiseen tarvitset tasaisen ja kovan alustan, jolle pöytä ja tuolit asettuvat vakaasti eivätkä keinu. Silloin tiivis, sidottu päällyste on oivallinen valinta.
Puutarhassa liikkuessa on sen sijaan mukava saada kosketus rouheampaan materiaaliin, joka rahisee, kahisee tai rouskuu jalkojen alla. Puutarhapoluilla sitomattomat päällysteet ovat myös kustannustehokkaita vaihtoehtoja. Valitse sopiva materiaali puutarhan tyyliin ja ympäröivään kasvillisuuteen sopivaksi.
Aika valita sopivat pihan päällysteet
Siinäpä ne – kolme näkökohtaa, jotka kannattaa huomioida valitessasi pihan päällysteitä. Etsi itsellesi sopiva ratkaisu huomioiden budjettisi, rakennustaitosi, pihasi pintavesien imeytystarpeet sekä päällystettävälle alueelle suunnittelemasi toiminnot.
Hei entäpä terassilaudoitus, saatat kysyä. Kyllä – se onkin hyvä kysymys. Terassilaudoitus muodostaa oman ryhmänsä tässä luokituksessa. Puuterassi tarvitsee vankan perustan, joka ei liiku roudan vaikutuksesta. Toisaalta terassilaudoitettu pintaa päästää sadeveden lävitseen. Monen mielestä puuterassin rakentaminen on helpompaa kuin kivetyn pinnan asentaminen, siksi terassin tekeminen soveltuu useammin tee-se-itse-projektiksi. Pintana se on tasainen ja tukeva – sopii siis erinomaisesti, kun tarvitaan vakaata pintaa esimerkiksi sohvaryhmälle tai tuoleille.

Hyvä nyrkkisääntö on: Käytä päällystettyjä pintoja ainoastaan siellä, missä niitä tarvitaan. Istuta muille alueille kasvillisuutta. Näitä ohjeita noudattaen saat aikaan vehreän ja rentouttavan pihan. Samalla tuet luonnon monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä.

PS. Tarvitsetko lisäapua pihasi päällystemateriaalien valintaan? Laatimani puutarhan tyylitesti auttaa sinua tunnistamaan oman tyylisi sekä millaiset materiaalit korostavat sitä parhaiten. Saat avuksesi myös oppaan. Voit tehdä testin >> TÄÄLLÄ <<
Aloitat puutarhasi uudistamisen helposti ja nopeasti, kun apunasi on suunnittelun ammattilainen.
Yhdessä suunnittelukäynnillä tai verkossa suunnitellessamme saat uudet ideat ja ratkaisut heti, joten pääset saman tien tekemään sitä mistä nautit eniten – toteuttamaan uusia puutarhaideoita ja kylvämään tai istuttamaan juuri sinun pihallesi sopivia kasveja.
Voit varata oman suunnitteluaikasi sujuvasti verkossa olevasta ajanvarauskalenteristani. Laita pihamuutoksesi käyntiin vastaamalla kyselylomakkeeseen, joka auttaa sinua kirjaamaan ylös omia puutarhaunelmiasi.