Sinulla on puutarha, joka toimii pääosin. Kyllä. Olet ehkä rakentanut talon ja tehnyt pihan alustavasti kuntoon jo jonkin aikaa sitten. Nyt mietit, kuinka pihaprojektin saisi viimeisteltyä valmiiksi. Ideoita on, mutta ei selkeää näkemystä kuinka edetä. Toteutus on pysähtynyt. Ongelmana on omakotitalon pihan suunnittelu tai oikeastaan selkeän suunnitelman puuttuminen. Mietit ehkä:

  • mitä toimintoja kannattaisi sijoittaa pihalla minnekin?
  • mikää olisi paras paikka terassille?
  • minkä materiaalin valitsisit nyt vielä soralla oleville pihakäytäville?
  • miten jo olemassa olevaa voisi hyödyntää järkevästi?
  • mitkä kasvit voisi säilyttää ja mitä lisätä?
  • miten pihasta saisi näyttävämmän?

Miten pihan totetuksen voisi ratkaista helpoimmin, nopeimmin ja tehokkaimmin? Voisiko pihasuunnittelun ammattilainen olla tässä ehkä avuksi?

Omakotitalon pihan suunnittelu ammattilaisen kanssa

Ammattilainen voi olla suureksi avuksi pihasuunnittelussa. Nämä ovat juuri sellaisia kysymyksiä, joihin suunnittelijana etsin ratkaisuja päivittäin.

Ammattilaisen silmin katsottuna pihan ja sen nykyisen tilanteen näkee täynnä uusia mahdollisuuksia. Pihan omistajana olet ehkä jo turtunut sille, miltä pihasi oikeasti näyttää ja mitkä olisivat sen vahvuudet. Muutaman asutun vuoden jälkeen pihaa on kovin vaikea itse nähdä avoimesti ilman ennakkoasenteita.

Vielä vaikeampi on keksiä uusia ratkaisuja ja luoda niistä toimiva kokonaisuus. Omakotitalon pihan suunnittelu, niinkuin muidenkin pihojen suunnittelu, lähtee pihan nykyisestä tilanteesta. Se, mitä ja miten suunnitellaan vaihtelee suuresti riippuen tontista, toiveista, ongelmakohdista ja siitä, kuka pihan toteuttaa.

Piha ENNEN

Piha JÄLKEEN

 

Esimerkkinä erään omakotitalon pihan suunnittelu

Aikanaan, kun talo oli rakennettu, oli toteutettu samalla pohjat autotallille vievälle pihatielle, vieraspaikoitukselle sekä päärakennukselle vieville käytäville. Niiden koko ja sijanti olivat hyvät. Kallistukset vaativat kuitenkin uudelleen suunnittelua ja murskeelle jätetyltä pinnalta puuttuivat viimeistellyt päällysteet.

Koska tässä kohteessa pintavesin ohjaus oli tärkeä osa suunittelua, laadin sen ja kovien rakenteiden osalta paperille tehdyn, mittatarkan yleissuunnitelman sekä toteutussuunnitelman.

Suunnitelmien avulla pihan saattoi teettää viherurakoitsijalla valmiiksi hulevesien ohjauksen, pihatien, käytävien, rajausten, portaiden, askelkivien ja uudella kiveyksellä päällystetyn oleskelualueen osalta.

Näissä suunnitelmissa olivat mukana myös istutusalueiden sijainnit, koot ja rajaukset. Mutta ainoastaan istutusalueiden muodon ja sijainnin osalta. En laatinut erillistä istutussuunnitelmaa, vaan päätimme suunnitella uudet istutukset ja olevien istutusten täydentämisen Suunnittelukäynnillä yhdessä puutarhoitoa harrastavan omistajan kanssa.

 

Istutusalueiden kasvillisuuden suunnittelu

Suunnittelukäynnillä kävimme lävitse kaikki pihasuunnitelmassa olevat uudet istutusalueet ja suunnittelimme niiden kasvillisuuden.

Loimme käynnillä selkeän näkemyksen, miten istutusalueet toteutetaan ja mitä kasveja niille istutetaan.

Samoin käsittelimme jo olevat istutusalueet. Suunnittelimme yhdessä, mitä poistaa ja mitä lisätä oleville istutusalueille. Käytimme pihassa olevaa kasvillisuutta hyödyksi niin paikoilleen jätettynä kuin myös siirrettyinä kasveina.

Suunnittelimme jo oleville istutusalueille lisää kerroksellisuutta, täysin uusia kasveja, enemmän jatkuvaa kukintaa sekä helppohoitoisuutta.

Uusille alueille valitsimme kokonaisuuteen sopivaa kasvillisuutta. Näin saimme luotua selkeän näkemyksen, kuinka kehittää istutusalueita ja mitä niille istuttaa.

Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty

ENNEN ja JÄLKEEN -kuvien välillä on aikaa kulunut vain kaksi vuotta. Siinä välissä osa pihasta teetettiin ja osan asukkaat toteuttivat itse. Muutos alkuperäiseen on huomattava.

Pihasuunnittelun jälkeen päätettiin ensin teettäää kaikki kovat rakenteet, päällysteet ja uusien istutusalueiden kasvualustat viherurakoitsijalla. Tähän päädyttiin, koska työt vaativat avuksi niin maansiirtotöitä kuin koneitakin.

Kasvillisuus ja istutukset sen sijaan olivat osa-alueita, joista taitavan värisilmän omaava ja puutarhan hoitoa muutenkin harrastava asiakkaani nautti erityisesti. Ne hän otti ilomielin omaksi tehtäväkseen ja keskittyi uusien kasvien istuttamiseen.

Pihan toteutus ja rakentamisjärjestys on paljolti kiinni niin itse pihasta kuin siitä, mitä haluaa tehdä itse ja mitä puolestaan teettää. Suunnitelman ja selkeän näkemyksen avulla pihan rakentamisen voi jakaa osiin ja aikatauluttaa itselleen sopiviksi kokonaisuuksiksi.

Tätäkin on hyvä miettiä yhdessä suunnittelijan kanssa, kun on valitsemassa omalle pihalleen parhaiten sopivat vaihtoehdot. Selkeä näkemys auttaa toteuttamaan pihan tehokkaasti. Näin omien toiveiden mukaisesta puutarhasta pääsee nauttimaan nopeammin.

 

Hei! Olen Sari Lampinen ja olen tukenasi pihasi muutoksessa. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihauudistuksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin! Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi piha kerrallaan 🙂 Jos oleskelualueesi mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni. Varaa Suunnittelukäynti tai verkkokonsultointi kalenteristani ja ratkaistaan ongelmasi yhdessä. Ryhdytäänpä sitten toimeen!
 Lue lisää:
 
 
Joko tunnet oman puutarhtyylisi? Entä sen millä keinoilla korostat omaa tyyliäsi puutarhassasi? Lisää tästä aiheesta löydät postauksessa Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa . Samalla voit testata tyylisi ja ladata laatimani ilmaisen tyylioppaan.