Kiireen keskellä on hyvä ottaa itselleen aikaa. Tehdä jotain rentouttavaa, lähteä pois rutiineista ja palata arkeen entistä vireämpänä.
Suuntaa kulkusi luontoon, ihastu ja ihmettele. Mustila Arboretum on juuri tällaiseen sopiva paikka! Samalla voit tutustua Suomessa kestäviin, eksoottisiinkin kasveihin.
Uusi ihanuus on myös ylläoleva ´Suomi 100´ -nimen juhlavuoden kunniaksi saanut uusi alppiruusulajike, jonka väri on hennon esikonkeltainen. Alppiruusu ´Suomi 100´ (Rhododendron ´Suomi 100´) on risteytetty jo vuonna 1995, jolloin prof. Peter M. A. Tigerstedt risteytti keskenään talvenkestävyydestään kuuluisan mustilanalppiruusun ( Rhododendron brachycarpum var. tigerstedtii) keltakukkaisen ´Lemonade´- risteymälajikkeen kanssa. Uusi lajike on tullut myyntiin ja toivottavasti sitä on jatkossa hyvin saatavilla. Menestyy vyöhykkeillä I-III.
Keltakukkainen alppiruusu antaa hienon lisän alppiruusujen väripalettiin.
Mustilan retkipäivä 9.6. ajoittui viikko uutuuslajikkeen julkaisun jälkeen. Olin laittanut päivän kalenteriini jo aiemmin keväällä. Aloitin tänä vuonna Maisemasuunnittelijat ry:n hallituksessa ja jäsenmatkan järjestäminen Mustilaan oli yksi alkukesän mieluisista projekteistani. Mukana matkajärjestelyissä olivat myös Harviala ja Kekkilä, joten suuri kiitos myös heille!
Sää helli pilvisellä ja kostealla säällä, joten kuvauskeli oli mitä mainioin! Kokosin sinulle oheen kuvakollaasia retkipäivänä ottamistani valokuvista.
Arboretumissa oli lukuisia nimeämättömiä atsaleahybridejä (Rhododendron hybr.), joista tämän yllä olevan olisin ottanut mielelläni vaikka omaan puutarhaani. Sen kukinnot loistivat hämärässä omaa valoaan kuin pienet lyhdyt.
Kuolanpionit (Paeonia anomala) kukkivat upeasti metsän siimeksessä. Ne olivat hyvä pari yhtäaikaa kukassa olleelle höyhenpensaalle.
Oli ihanan rentouttavaa vaellella polkuja pitkin suurien havupuiden katveessa, ihastella huntuvaahteroiden viehkeää vihreää ja mutkittelevia runkoja sekä odottaa seuraavan mutkan takaa pilkistäviä kukassa olevia atsaleoja ja alppiruusuja.
Matala, tuuhea ´Tiuku´ alppiruusu (Rhododendron ´Tiuku´) on viehkeä tuttavuus. Se on kasvutavaltaan matala ja pyöreä. Se menestyy vyöhykkeillä (I-III) lumisuojasta riippuen.
Jättituijametsikkö (Thuja plicata) oli hiljainen ja kertakaikkiaan upea. Monet Mustilan puista ovat kasvaneet paikoillaan jo 80 vuotta, tuottaneet uusia jälkeläisiä ja muodostavat nykyään hienoja populaatioita.
Reittivaihtoehtoja on Arboretumissa kolme eri pituista kierrosta, joista kiersimme päivän aikana kaksi. Reittien varrella löytyi jylhiä kiviä, kiven kanssa portin muodostava upea, kaatunut jättirunko ja useita kauniisti avautuvia näkymiä.
Kukassa olivat myös kuningasatsaleat, jotka on valittu RHS:n sadan kauneimman alppiruusun ja atsalean listalle. Varsin hyvä suositus, sillä pelkästään luonnonlajeja on atsaleoissa yli tuhat. Kunigasatsalea (Rhododendron schlippenbachii) kukkii yhtenä ensimmäisistä atsaleoista. Se menestyy vyöhykkeillä I-II(III), mutta on herkkä keväthalloille.
Kylmä sää oli viivästyttänyt kukinnan etenemistä ja alppiruusut vasta aloittelivat kukintaansa viime viikolla. Mutta kuinka mahtavan runsas kukinnasta tuleekaan! Liekö hitaasti edenneen kevään vaikutusta, että kasvit ovat kehittäneet kukintojensa kokoa äärimmilleen ennen nuppujen aukeamista.
Nyt kannattaa suunnata Mustilaan! (Ja samoin muinakin vuodenaikoina. Minä aloin jo suunnitella sopivaa viikonloppua syksyistä ruskaretkeä varten.)
Jos olet jo käynyt Mustilassa, kirjoita kommenttikenttään ja kerro, mikä on siellä sinun lempipaikkasi?
Nähdään puutarhassa!
Ihanaa, aurinkoista viikonloppua!
PS. Arboretum Mustilan löydät Elimäeltä osoitteesta Mustilantie 57.
Piditkö blogipostauksesta? Tilaa VIP-kirjeeni saadaksesi ILMAISIA päivityksiä ja ideoita puutarhaasi: