Tiedätkö, mikä on tonttisi kasvuvyöhyke?

Suomi on jaettu kahdeksaan kasvuvyöhykkeeseen alkaen numerosta 1 ja päättyen pohjoisimpana olevaan numeroon 8. Lisäksi vyöhyke numero yksi on jaettu kahteen suostuisaan alueeseen, joista A on Ahvenanmaan saaristo ja B Lounais- ja etelärannikko Helsinki-Rauma välillä. Mikroilmasto sen sijaan on tonttikohtainen.

Kasvuvyöhykkeet on helppo tarkistaa. Ne löytyvät aakkosjärjestyksessä oman kunnan mukaan ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Saamasi numeron perusteella voit suunnata tutkimaan kasvikirjoja ja tunnistat helposti omaan pihaasi sopivat puuvartiset kasvit!

Luodaksesi kasveillesi hyvät kasvuolosuhteet on tärkeää tuntea myös pihallesi ominainen mikroilmasto.

Entä mitä tarkoittaa mikroilmasto?

Mikroilmaston voisi määritellä siten, että se on juuri sinun pihallesi ominainen ilmasto. Se voi poiketa  ominaisuuksiltaan siitä kasvuvyöhykkeestä, johon se maantieteellisesti muuten kuuluisi.

Puutarhan kasvuolosuhteet voivat siten olla kunnan oletettua kasvuvyöhykettä huonommat tai suotuisammat.

Tämä tekeekin asiasta jo selkeästi mutkikkaamman!

Millainen on sinun puutarhasi mikroilmasto?

Oman pihan mikroilmasto herättääkin kasvuvyöhykettä enemmän epävarmuutta ja myös runsaasti kysymyksiä.

Osaan kysymyksistä vastasin ja kerroin seuraavia vinkkejä Meidän Talo -lehden nrossa 8/2018.

1. Mikä on mikroilmasto?

Se on pienen alueen paikallinen ilmasto, joka syntyy maastonmuotojen sekä auringon säteilyn, tuulisuuden, maaperän ja vesistöjen vaikutuksesta. Suotuisa paikallinen ilmasto vaikuttaa positiivisesti kasvien kasvuun ja asukkaiden viihtyvyyteen.

 

2. Mikä tekee siitä suotuisan?

Suotuisaksi mielletään yleensä lämmin ja tuulensuojainen paikka, joka ei silti ole liian paahteinen tai kuiva. Tällaisia kasvuolosuhteita ja oleskeluun sopivia paikkoja kannattaa luoda pihalle lisää.

 

3.Voiko mikroilmasto vaihdella puutarhan sisällä?

Kyllä voi. Mm. kasvillisuuden antama suoja, rakennusten ja rakenteiden paikat, maaston kaltevuussuunta, päällystemateriaalit sekä pihan avokalliot vaikuttavat pihan eri osien mikroilmastoihin. Huonossa tapauksessa rakennukset ja rakenteet muodostavat tuulitunneleita tai kylmää ilmaa kerääviä taskuja.

 

4. Miten huonoa tilannetta voi kohentaa?

Jo yhdenkin epäsuotuisan tekijän poistaminen muuttaa tilannetta. Istuta puita, pensaita ja säleikössä kasvavia köynnöksiä tuulensuojaksi. Paranna kasvualustaa ja käytä kohopenkkejä. Säilytä lämpöävaraavia luonnonkiviä tai rakenna kivimuureja. Lisää paahteelta suojaavia puita tai poista varjostavat. Varaa riittävästi tilaa kasvillisuudelle. Pyydä tarvittaessa apua pihasuunnittelijalta.

Kerro, millainen sinun puutarhasi mikroilmasto on? Mikä on sen suurin ongelma? Löysitkö tilannettasi kohentavia keinoja yllä olevista vinkeistä?

Jos sinusta tuntuu, että pihasi kasvuolosuhteissa olisi parantamisen varaa etkä tiedä, kuinka tilannetta muuttaisit, autan sinua mielelläni.

Lisätietoja tarjoamistani konsultointipalveluista löydät henkilökohtaisen tonttikäynnin muodossa sekä näppärästi verkon kautta.