Puutarhan kevät on jo aivan nurkan takana, mutta silti … niin kaukana.

Kun kevään odotus alkaa käymään lähes sietämättömäksi, suuntaa silloin Talvipuutarhaan. Voit alkaa mielessäsi sanoa hyvästejä pihasi viimeisille lumikinoksille. Olla samalla kiitollinen hohtavista hangista, joista nautimme talven aikana.

Hengähdä siis hetkeksi ja ihastele, kun valkoisena hehkuva Lumikuningatar kukkii kasvihuoneen suojissa.

Lumikuningatar Himalajan vuoristosta

Talvipuutarhan Lumikuningattarella on mielenkiintoinen tausta ja se kerrotaan seuraavasti kasvin esittelyssä:

” Helokämmekköihin kuuluva Coelogyne cristata löydettiin Himalajan vuoristosta 1800-luvun alussa. Suomessa lajia tiedetään kasvatetun yli sadan vuoden ajan, ja se on saanut meillä nimen lumikuningatar.

 

 

Ensimmäinen lumikuningatar ja -seinämän tarina

Talvipuutarhan lumikuningattarista ensimmäinen on saatu 1970-luvulla. Tämä emokasvi on aikoinaan kasvanut läheisen Kallion kaupungin osan III linjalla, puutalossa. Talvisodan aikana isäntäväki lähti pommituksia pakoon ja työnsi lumikuningatar-ruukun uunin pesän suojaan. Kun he palasivat, ikkunat olivat säpäleinä mutta lumikuningatar toivotti isäntäväen tervetulleeksi kauniisti kukkimalla.

Kun perheen äidille kertyi enemmän ikää, hän luovutti kasvinsa 1970-luvulla talvipuutarhaan. Tämän jälkeen on joitakin lumikuningattaria saatu lahjoituksena ja ne kukkivat kaikki samalla seinämällä.”

Lumikuningatar kukkii tammi-maaliskuussa valkoisenaan

Luonnossa lumikuningatar kasvaa joko matalien puiden alimmilla oksilla paksussa sammalkerroksessa tai kalliopaasilla, joissa humuskerros on hyvin ohut. Sillä on maanpinnan myötäinen juurakko, jossa on kirkkaan vihreitä, pyöreitä kaksilehtisiä varsisilmukoita. Kukat avautuvat tammi-maaliskuussa.

Lumikuningatarseinämä sijaitsee Kaktushuoneessa, josta ovat myös muut tämän postauksen kuvat.

Talvipuutarhan huoneet

Kaktushuoneessa nautin erityisesti sen valosta ja lämmöstä. Ihastelin lumikuningattarien ohella kaktuksia ja lukuisia mielenkiintoisia mehikasveja.

Talvipuutarhassa on myös paljon muuta katsottavaa. Kiertele korkealle nousevassa Palmuhuoneessa tai tutustu Länsisiiven kääpiöpalmuihin, kuningasmagnoliaan sekä ihastuttaviin vanhan ajan huonekasveja. Joka tila on tunnelmaltaan hieman erilainen.

Keväisiä kuvia ja tunnelmia

Talvipuutarha on myös mainio paikka oppia uutta, valokuvata ja nauttia ympäröivästä vihreydestä. Hengähtää hetki ja rentoutua. Siellä oli käydessäni päiväkotiryhmiä (ei juurikaan Kaktushuoneessa), filmiryhmä, etätyön tekijöitä ja myös muita kevään odotusta lääkitseviä. Minulla oli siellä myös tapaaminen valokuvaaja Sanna Lehdon kanssa ja mahduimme vallan mainiosti joukkoon.

Tarkoituksenamme oli ottaa minusta muutama keväinen kuva juttuun, joka ilmestyy 17. huhtikuuta Viherpiha -lehdessä.

Meillä oli Sannan kanssa oikein hauska kuvaussessio! Välillä pidätimme hengitystä filmiryhmän äänittäessä, väistelimme kirmaavia lapsia, etsimme rauhallisia kulmauksia ja nautimme kevätesikkojen kukinnasta. Kaiken sen hulabaloon keskellä Sanna ohjeisti minua iloisesti ja etsi ammattilaisen katseellaan seuraavaa kuvauspaikkaa.

Todella taitavana valokuvaajana Sanna vangitsi kuviinsa kevään valoa, kasvihuoneen vihreitä sävyjä ja lumoavasti avautuvia näkymiä. Tuskin maltan odottaa valmiiden kuvien näkemistä!

Vielä ennätät ihastelemaan Lumikuningattarien kukintaa. Ja vaikka siitä myöhästyisitkin, löydät varmasti muuta ihasteltavaa Talvipuutarhasta. Suosittelen!

Hei! Olen Sari Lampinen. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi puutarha kerrallaan 🙂

Oletko jo löytänyt oman puutarhatyylisi? 

Saattaisit pitää laatimastani Tyylitestistä. Puksipuun Tyylitestin avulla löydät itsellesi ominaisen puutarhatyylin ja saat avuksesi oppaan, jonka avulla siirrät tyylin omaan puutarhaasi.