Se kukkii juuri nyt! Tähtisahrami nimittäin. Yksi puutarhan kauneimmista kevätkukkijoista. Tutusti kutsuttuna myös krookus. Tieteelliseltä nimeltään Crocus tommasinianus.
Voisi kuvitella, että tieteellinen nimi viittaisi johonkin kasvin ominaisuuteen tai sen lumoavan läpikuultavaan sävyyn. Mutta ei. Nimi tommasinianus tulee 1800-luvulla toimineelta italialaiselta kasvitieteilijältä nimeltä Muzio Guiseppe Spirito de´Tommasini. Upea nimi. Onneksi siitä valittiin kasvin nimeen vain loppuosa – näin siitä tuli helpommin muistettava.
Terälehtien kuultava violetti
Kasvin kukintojen läpikuultavuus, kuulas violetti ja keskustan loistavan sahraminkeltainen väri ovat hurmaava yhdistelmä. Violetti on lähes hopeiseen vivahtava ja sävy vaihtelee yllättävän paljon valon vaikutuksesta.
Kukinnot ovat hyvin kauniita myös pilvisellä säällä, mutta hieman viistosta paistava aurinko tuo ne todella upeasti esille. Pilvisellä säällä violetin väri on enemmän hopeinen. Auringon osuessa kukintoihin, ne ikään kuin ´syttyvät´ loistamaan. Voisiko siitä tulla kasvin nimi tähtisahrami?
Krookus vai sahrami? Molemmat käy.
Krookusten eli sahramien perhe on varsin laaja. Monet niiden suomalaisista nimistä vievät ajatukset Välimeren rannoilla tai Lähi-Itään. Osa myös kertoo suoraan kukinnan ajoittumisen. Olipa se sitten keväällä, syksyllä tai talviaikaan.
Palautapa mieleesi kevätsahrami. Se ´tavallinen´ krookus (Crocus vernus), joka löytyy useimmista puutarhoista. (Niin myös minulta.) Jos terälehtiä vertaa keskenään, huomaa heti eron. Kevätsahramin lehti hohtaa myös, mutta vain pinnaltaan. Sen tanakampi terälehti ei päästä valoa samoin lävitse.
Tähtisahramin terälehdet ovat kuin silkkipaperia. Sitä josta lapsena askarreltiin. Oltiin varovaisia ettei herkkä paperi repeä. Näistä terälehdistä valo kuultaa lävitse samalla tavoin. Silkkimäiset terälehdet ovat ohuen ohuet.
Silti kasvi kukkii yllättävän pitkään. Ainakin, jos se on saanut kotiutua paikkaan, jossa aurinko ei paahda liian kuumasti. Minä olen istuttanut tähtisahramin omassa puutarhassamme omenapuun alle. Se on viihtynyt siellä hyvin jo monta vuotta.
Entä se sahraminkeltainen?
Hehkuva, oranssinkeltainen keskusta antaa krookuksille niiden varsinaisen nimen eli sahrami. Tähtisahramin hehkuva sahramin sävy ei häviä lainkaan maustesahramille (Crocus sativus), jonka rihmamaisista luoteista saadaan niin maustetta kuin väriainettakin.
Sahraminkeltainen yhdistettynä vastaväriinsä violettiin muodostaa tähtisahramissa hehkuvan, mutta silti herkän yhdistelmän. Pidän siitä valtavasti – erityisesti aamulla ja auringon pilkistäessä pilviverhon takaa. Nautin kukinnoista aistit avoinna koko niiden kukinta-ajan ja odotan jälleen tapaamista seuraavana keväänä.
Entä millaisista krookuksista sinä pidät? Mikä väri yhdistelmä vetoaa sinuun?
Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihauudistuksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi piha kerrallaan 🙂
Jos oleskelualueesi mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni. Varaa Suunnittelukäynti tai verkkokonsultointi kalenteristani ja ratkaistaan ongelmasi yhdessä.
Ryhdytäänpä sitten toimeen!