Tapasin juuri ystävääni, joka on muuttamassa. Uutta kotia remontoidaan kiivaasti ennen muuttoa ja aikataulu on varsin tiukka.

Ystävättärelläni on erinomainen maku ja runsaasti organisointikykyä.

Siitä huolimatta hän alkoi olla turhautunut valtavaan määrään materiaali- ja tuotevaihtoehtoja, jotka hänen tulisi kahlata läpi löytääkseen juuri ne oikeat kaakelit uuden unelmakotinsa kylpyhuoneeseen.

Ihana projekti alkoi kääntyä ahdistavaksi.

Vaihtoehtoja oli liikaa. Kun yksi päätös oli tehty, se johti seuraavaan – Mikä sopii yhteen tämän kanssa? Samalla avautui uusi  tuoteryhmä perehdyttäväksi.

Tämä tilanne on tuttu monella elämän alueella. Aikaa vievää, turhauttavaa ja aina mielessä pienoinen epäilys, onko tämä ratkaisu sittenkään oikea, vai pitäisikö minun vielä….

Vaihtoehtojen runsaus tulee vastaan myös puutarhan materiaaleja valitessasi. Haluat aikaa ja säitä kestävää, käyttötarkoitukseen sopivaa ja ulkönäöltään kotiisi sointuvaa.

Samaan ongelmaan toivottiin apua myös Viherpiha vastaa-palstan lukijakysymyksessä, johon vastasin lehden puutarhasuunnittelun asiantuntijana:

Kuinka valitsen puutarhaani sopivia materiaaleja?

VASTAUS:

”Huomioi materiaaleja valitessasi erityisesti kolme seikkaa: talon tyyli, tarvittavat hoitotoimenpiteet sekä oma budjettisi.

1. Talon tyyli antaa paljon vinkkejä materiaalivalintoihin. Puutaloon sopii luontevasti puu, rapattuun pintaan betoni ja hirsirakenteisiin luonnonkivet eri muodoissaan. Valitse sävymaailma tukemaan ja korostamaan talon väritystä. Suosittelen rajoittamaan erilaisten päällyste- ja rakennemateriaalien määrän kahteen tai kolmeen.

2. Vertaile myös materiaalien vaatimaa kunnossapitoa. Jos et halua öljytä puuterassia tai maalata puuaitaa säännöllisesti, harkitse komposiittia. Kivituhkaa on rentouttava haravoida, mutta se vaatii enemmän hoitoa kuin kivetyt pinnat. Valitse omaan ajankäyttöösi ja mieltymyksiisi sopiva materiaali.

3. Routimattomat perustukset vievät suuren osan pihan rakennusbudjetista. Voit säästää käyttämällä sitomattomia päällysteitä kuten kivituhkaa tai someroa. Suosi nurmea ja askelkiviä. Tällöin riittävät kevyemmät pohjatyöt. Rakennuskuluja voi myös jaksottaa. Teetä valitsemasi päällysteen vaatimat perustukset ja pinnoita alue väliaikaisesti kivituhkalla. Investoi lopulliseen pintamateriaaliin myöhemmin.

Rakenteet ja päällystetyt alueet antavat pysyvän kehyksen puutarhallesi. Kasvillisuutta voi hioa vuosien varrella, mutta pohjaratkaisut ja materiaalivalinnat kannattaa miettiä kerralla valmiiksi.”

 

 

Puutarhan materiaaleilla on suuri merkitys niin ulkönäöllisesti kuin käytön ja kestonkin kannalta. Ratkaisut kannattaa tehdä tulevia vuosia ja vuosikymmeniä silmällä pitäen.

Jos et halua uppoutua kauniiksi kevätpäiviksi nettiin vertailemaan vaihtoehtoja ja haluat päätökset valmiiksi jo ennen lomakauden alkua, voimme valita puutarhaasi sopivat materiaalit yhdessä.

Tapaamisemme jälkeen tiedät, mitä materiaalia käyttää kulkuväylillä ja mitä vastaavasti oleskelualueilla. Saat ratkaisut päällysteisiin sopivista, näyttävistä ja helppohoitoisista rajauksista. Myös parhaat laudoitussuunnat, ladontamallit ja värisävyt ratkeavat pohdintamme aikana.

Saat vastaukset myös pihallanne tarvittaviin pohjatöihin ja valmiiksi mietityn rakennusjärjestyksen niiden toteutusta varten. Halutessasi voit jaksottaa tekemisen selkeisiin osiin ja toteuttaa ne oikeassa järjestyksessä parin seuraavan vuoden aikana.

Kuten asiakkaani sanoi eilen pihakonsultoinnin päätteeksi: ”Kiitollinen! Tiedämme nyt mieheni kanssa, mistä lähteä liikkeelle ja miten. Lopputuloksesta tulee tyylikäs! Olisi luksusta, jos sinunlaisesi ´puutarhakoutsi´ olisi käytössä jatkuvasti!”

Voin sanoa itsekin olevani kiitollinen. Minut tekee todella iloiseksi, että voin auttaa asiakkaitani löytämään ratkaisut ja saamaan selkeän näkemyksen oman pihansa laittamiseen. Joskus asioita on saatettu pyöritellä jo vuosia niiden ratkeamatta.

Oletko sinä turhautunut kahlaamaan lävitse lukuisia vaihtoehtoja ja etsit juuri sitä oikeaa materiaalikokonaisuutta omaan puutarhaasi?

Autan sinua mielelläni. Klikkaa tästä ja lue lisää, miten.

Nähdään puutarhassa!

Sari nimmari

 

Jos pidit lukemastasi, ja haluat saada ilmoituksen uusista blogipäivityksistäni, TERVETULOA mukaan. Samalla voit testata, mikä on sinun puutarhatyylisi. Saat ilmaisen e-oppaan oppiaksesi oman tyylisi perusteet.